Handlingsplan för närvarofrämjande och policy för fullgjord kurs
Vårt ställningstagande
Glimåkra folkhögskola arbetar aktivt för att deltagare på skolan ska ha hög närvaro. Om närvaron skulle bli för låg riskerar deltagare att halka efter i undervisning och en negativ spiral kan uppstå som leder till än mer frånvaro. Skolan och dess personal jobbar därför med närvarofrämjande aktiviteter, för att tidigt bryta negativa mönster och hjälpa deltagare att förbättra sin närvaro. Denna handlingsplan ligger till grund för detta arbete. Skulle närvaron bli för låg kan det bli ett disciplinärt ärende som skriftlig varning eller avskiljningsärende, för vilket det finns en egen handlingsplan (Handlingsplan för disciplinära åtgärder).
Handlingsplan för närvarofrämjande ska vara känd hos skolans personal och kursföreståndare ansvarar för att informera sina deltagare om dess innehåll.
Vårt förebyggande arbete
I det förebyggande arbetet är kursråd en viktig instans där arbetslag kan diskutera deltagarärenden och kursföreståndare kan bilda sig en helhetsuppfattning hur det fungerar för de deltagare hen har ansvar för. Till sin hjälp har kursföreståndare lärare och assistenter knutna till kursen men även ett deltagarhälsoteam där internatföreståndare, kurator, skolpräst, specialpedagog och representant från assistenterna och ledningen ingår.
Skolan arbetar med aktiviteter för att öka gemenskapen deltagare emellan men även mellan deltagare och personal. Dessa aktiviteter anser vi är viktiga för skolans närvarofrämjande arbete. Exempel på aktiviteter är kvällsaktiviteter, internatträffar med kursföreståndare, internatföreståndares villamöten och olika klassaktiviteter.
Skolan arbetar aktivt för att skapa en närvarokultur. Ett positivt bemötande av deltagare, att de känner sig sedda när de är närvarande och saknade när de varit frånvarande, hjälper till att skapa denna kultur.
Rutiner vid låg närvaro
Gemensamma rutiner för skolans kurser
Skolans kurser har olika hantering av låg närvaro, som framgår nedan. Gemensamt gäller att för deltagare med finansiering från CSN ska det vid slutet av varje termin rapporteras till CSN om terminen är godkänd utifrån kursens sätt att mäta lärandemål och/eller närvaro. All frånvaro räknas som frånvaro oavsett anledning (sjukdom, ledighet, läkar- och myndighetsbesök, VAB och liknande).
När låg närvaro upptäcks är första åtgärden samtal med kursföreståndare/spåransvarig. Här samtalas om orsaker till frånvaron och åtgärder från deltagarens respektive skolans sida för att främja närvaro framöver. Stöd för att öka närvaron och komma tillbaka kan till exempel vara anpassningar av studiegången, praktiskt stöd av assistenter, studiehjälp av specialpedagog, samtal med kurator eller skolpräst. Kursföreståndare ansvarar för fortsatt uppföljning kring närvaron.
Det är viktigt att låg närvaro följs upp tidigt av kursföreståndare för att öka chanserna för fullgjord termin mot CSN samt fullgjord kurs utifrån skolans riktlinjer nedan.
Yrkesförberedande kurser
Kurser som har en tydlig inriktning mot att vara yrkesförberedande jobbar utifrån lärandemål. Kurserna har ett tydligt fokus på att lärandemålen ska klaras av i avsedd takt. För att uppnå lärandemålen är närvaron viktig. Har en person låg närvaro resulterar det ofta i missade lärandemål. När en deltagare har hamnat efter eller tydligt riskerar att hamna efter ska kursföreståndare föra samtal med deltagaren och uppmärksamma den på problematiken. Fortsätter deltagaren att hamna efter kan det bli en disciplinär åtgärd.
Allmän kurs och särskilda kurser som beslutar om att ha samma modell
Gäller samtliga spår på Allmän kurs samt Esport.
Allmän kurs och särskilda kurser som genom kursråd har beslutat att använda samma modell har avstämning av närvaron var fjärde vecka. Avstämningen innebär en sammanställning av närvaron under senaste perioden och året som helhet. Är närvaron lägre än 80% tilldelas deltagaren ett varningsbrev i syfte att visa på allvaret. Samtal förs med deltagare som får varningsbrev.
Lärare registrerar närvaro minst en gång per vecka och avrundar frånvaro uppåt i 10 minuters intervaller. Grunden för närvaroberäkning är av lärare inrapporterade lektioner.
Har deltagaren Studiehjälp från CSN:
- rapporteras skolk om två perioder i följd haft under 80% närvaro. Här ska sjukfrånvaro räknas bort.
Om deltagaren har Studiemedel eller Studiehjälp från CSN:
- och den totala närvaron sjunker under 50% efter 1 november eller under 60% på vårterminen uppmanas deltagaren att avbryta sina studier. Om deltagaren inte väljer att sluta kan skolan besluta om avskiljande från undervisning och internat.
- och är borta 2 hela veckor ska hen varnas för att hen kommer att avskiljas om hen är borta 3 hela veckor. Avbrottet rapporteras då från första frånvarodatum.
Om deltagaren inte har finansiering från CSN:
- och den totala närvaron sjunker under 50% efter 1 november eller under 60% på vårterminen ska kursföreståndare ha samtal med deltagaren om studiesituation och mål med studierna. Försäkringskassan eller annan part informeras och inkluderas mer i den fortsatta planeringen kring deltagarens studiesituation. Kursråd tillsammans med DHT diskuterar deltagarens mål med studierna och om deltagaren ska rekommenderas avbrott eller inte. Diskussion om avskiljande ska också föras om kursrådet beslutar att rekommendera studieavbrott.
Om deltagare i slutet av en termin har under 80% närvaro riskerar deltagaren:
- att inte få terminen godkänd mot CSN och/eller omfattningskrav.
- att inte få behörigheter
- att inte få kursintyg
Om deltagare har total närvaro över 80%, men under 80% i ett särskilt ämne, så är det undervisande lärares ansvar att informera om att deltagaren riskerar att inte få behörighet.
Övriga särskilda kurser och uppdragsutbildningar
Övriga särskilda kurser ska ha koll på deltagares närvaro och föra samtal med de som har låg närvaro om deras studiesituation och deras mål med studierna. Blir närvaron för låg kan det leda till en disciplinär åtgärd.
Fullgjord kurs
Kursråden avgör i samråd med skolledningen fullgjord kurs, det vill säga om deltagaren fått kursen godkänt eller inte.
Deltagare över 80% närvaro får normalt sett fullgjord kurs. Har deltagaren missat centrala delar av kursinnehållet kan intyget ändras så att dessa delar inte intygas.
För deltagare under 80% närvaro ska en diskussion föras i kursrådet. Här spelar anledningar till frånvaron roll, mönster i frånvaron, om man kompletterat vad man missat. En deltagare med finansiering av Försäkringskassan kan ha ett rehabiliterande mål med att gå på skolan och eventuellt kan det då vägas in bedömningen.
Kursrådet kan också godkänna bara delar av kurstiden. Man kan då ge till exempel höstterminen godkänt, skriva den perioden på intyget, men inte godkänna våren. Deltagaren kan då få ett intyg på en kortare period än kursens normala längd, men åtminstone få ett intyg, på vissa delar av kursinnehållet.