För dig med synnedsättning som vill öka din självständighet inför vidare studier, arbete eller livet i stort.

Preparandkursen vänder sig till ungdomar med synnedsättning som vill ta ett ”mellanår” innan de påbörjar sin gymnasieutbildning. Kursen syftar till att göra dig väl förberedd inför vidare studier eller arbete och rustar dig samtidigt för ett självständigt liv. Kursens fokus är att visa på alla de möjligheter man har att påverka sin egen framtid trots synnedsättningen.

Sök utbildningen

Läsårstid

Start: 19 aug 2024
Slut: 5 juni 2025

Förkunskaper

För att söka kursen krävs inga förkunskaper

Beskrivning

Kursens fokus är att visa på alla de möjligheter man har att påverka sin egen framtid trots synnedsättningen. Vi tränar kompensatoriska färdigheter genom bland annat ADL, studieteknik och hjälpmedelshantering. ADL-undervisningen innebär matlagning, städ, tvätt, vardagsekonomi och träning av andra färdigheter som behövs för självständighet i det vardagliga livet. Vi arbetar ofta i teman där ämnen som svenska, samhälle, engelska och skapande verksamhet kan ingå. På schemat finns också bland annat matematik, datakunskap, livskunskap, hälsa och intressanta föreläsningar. Under läsåret finns även möjlighet till studiebesök och studieresor utifrån behov och intressen.

Kursens längd är ett läsår och den bedrivs på heltid. Antalet kursdeltagare är 4-6 st. För att kunna tillgodogöra dig kursens innehåll vill vi att dina kunskaper i svenska ska motsvara minst SFI D.

Glimåkra folkhögskola har lång erfarenhet och kompetens att möta kursdeltagare med synnedsättning och stora möjligheter till individuell anpassning finns. Kursassistenter finns, under skolveckan, med som stöd på både lektioner och fritid. Kursen erbjuder inte personlig assistans.”

Har du påbörjat gymnasiet eller är äldre än 20 år kan du bli antagen till kursen i mån av plats. Villkoren för din studietid hos oss ser då något annorlunda ut. Kontakta oss för mer information om detta!

Sök utbildningen

Samverkan

För att finansiera kursen samverkar skolan med Specialpedagogiska skolmyndigheten.
När det gäller synhjälpmedel samverkar vi med din syncentral.

Internat

Du erbjuds mat och boende på skolan måndag till fredag (lunch). När lektionerna är slut för dagen finns skolans idrottshall med gym och bastu att tillgå. Skolan erbjuder även regelbundna kvällsaktiviteter tillsammans med andra kursdeltagare på skolan. Mycket av folkhögskolelivet upplevs på internatet och här får man vänner för livet. Skolan har olika typer av internat, men samtliga typer erbjuder ett eget möblerat rum, medan kök, badrum, tvättstuga och andra eventuella sällskapsytor delas med andra internatboende. Du får stöd i din boendesituation av de assistenter som är knutna till kursen. Om du är under 18 år måste du resa hem på helgen, eftersom vi inte har personal kopplad till internatet helgtid. Är du myndig avgör du själv om du bor kvar, eller reser hem på helger. Under lov uppmanas samtliga internatboende att resa hem.

Kostnader

Kursen, samt kost och logi, finansieras med stöd från Specialpedagogiska skolmyndigheten och är därför helt kostnadsfri för dig som deltagare. Du bekostar själv dina resor till och från skolan, men eventuellt kan din hemkommun gå med på att täcka denna kostnad.

Studiebesök

För dig som redan nu vill prova på livet på en folkhögskola och träffa oss som arbetar på Preparandkursen kan vi ta emot studiebesök som också kan inkludera en övernattning på skolan. Ta kontakt med kursförståndare på prep@glimnet.se om du vill komma på besök!

  1. Du bokar ett studiebesök
  2. Din ansökan fyller du i under studiebesöket eller i efterhand genom att kontakta prep@glimnet.se, så får du en länk till vårt tillgängliga ansökningsformulär.
  3. Du kommer att få besked angående din ansökan inom 1 månad räknat ifrån ansökningsdatum
  4. Beslut om antagning fattas av kursföreståndare, Veronica Jonsson och Martin Sjörén. Om du inte har blivit antagen och tycker att beslutet fattats på fel grund kan du överklaga det till rektor, Joakim Hector. Här finns mer information om hur du gör om du vill överklaga.
  5. När du mottagit ditt antagningsbesked kommer du att bli uppmanad att bekräfta ditt intresse av att gå kursen genom att sätta in en depositionsavgift till skolan på 300 kr inom 10 dagar. Avgiften är ett förskott på din rumshyra och måltidskostnader. Först när du betalat in pengarna är du registrerad på kursen.
  • Du ska ha en dokumenterad synnedsättning
  • Du ska ha tillräckliga kunskaper i svenska för att kunna följa kursen och/eller kunskaper i svenska som motsvarar SFI D-nivå
  • Om du har behov av personlig assistans utöver det som är formulerat i kursbeskrivningen behöver du ha beviljade assistanstimmar från din hemkommun
  • Du behöver visa motivation och intresse för att studera på Preparandkursen för unga med synnedsättning
  • Skolan bedömer att du kan tillgodogöra dig undervisningen

Om det är fler sökande till kursen än vad det finns platser gör skolan ett urval bland de sökande som uppfyller ovanstående krav. Skolan väljer först de som:

  • Ingår i SPSM:s målgruppsdefinition: ungdom med synnedsättning som ej har påbörjat gymnasial utbildning
  • Har behov och intresse av den pedagogik och sociala träning som Glimåkra Folkhögskola erbjuder
  • Vill bli mer självständiga genom att flytta hemifrån till skolans internat och träna på att ta ansvar för städ, tvätt, matlagning och liknande

Kontakt

Veronica Jonsson

Martin Sjörén

Kursföreståndare

Prep@glimnet.se
044-448 17