Lär dig kristet ledarskap – genom att vara ledare!

Kursen anordnas av Glimåkra folkhögskola i samverkan med ELU (Evangelisk Luthersk Mission – Ungdom) samt olika lokala församlingar och kristna organisationer. Målgruppen för ledarutbildningen är unga människor som vill lära sig mer om ledarskap och själv utvecklas som ledare. Unga människor som vill utmanas, utrustas och växa i ledarskap och tjäna Gud genom att leda andra utifrån en lokal församling eller kristen organisation. Det är positivt om kursdeltagarna har gått en bibelskola innan, men det är inget krav. Ledarutbildningen fokuserar på ledarskap och förutsätter en viss grundläggande bibelkunskap och förståelse av den kristna tron.

Läsårstid

Start: 19 aug 2024 Slut: 5 juni 2025

Förkunskaper

För att söka kursen krävs inga specifika förkunskaper, men det är positivt om du har gått bibelskola.

Beskrivning

Syftet med kursen är att ge unga ledare en biblisk förståelse för kristet ledarskap och grundläggande verktyg för ledarrollen samt genom personlig handledning och möjligheter att prova på och växa i kristet ledarskap rusta dem för ett liv i lärjungaskap, ledarskap och tjänst i Guds rike. Fokuset är inte främst på året som kursdeltagare utan framtiden, och inte på teoretisk kunskap utan på att lära genom att göra och reflektera.

Ledarutbildningen har som mål att ge unga människor utbildning, redskap och möjligheter att växa i ledarskap genom

  • gemensamma utbildningsveckor med undervisning i ledarskap, ungdomskultur, själavård, bibelkunskap med mera.
  • handledd utbildningstid i team knuten till en verksamhet, och på så vis skapa möjlighet till lärande genom reflektion och handledning.

OBS ”Innan man ansöker till ledarutbildningen behöver man ha ordnat med en handledare i församling, eller annan möjlig samverkande part, som är beredd att ta emot och skapa förutsättningar för distansveckorna under läsåret.”

Sök utbildningen

Kursens innehåll

Kursen består av två delar, som båda syftar till att utbilda kursdeltagaren i ledarskap. Dels fem gemensamma kursveckor och dels distansveckor då kursdeltagarna är utplacerade i team på olika platser i lokala församlingar eller organisationer.

Gemensamma kursveckor

De fem gemensamma kursveckorna ligger utspridda under hela läsåret. Under dessa veckor berörs centrala teman för kristet ledarskap genom olika typer av lektioner. Viktiga återkommande moment under de gemensamma kursveckorna är föreläsningar, bibeltimmar med bibelsamtal, andakter, smågruppssamtal, bön, redovisning av uppgifter samt utvärdering och reflektion.

Temat för de fem veckorna är: ”Kallelse, bibel och ledarskap”, “Evangelisation”, “Det inre livet”, “Helhjärtat ledarskap” och “Jag och framtiden”.

Distansveckor

Större delen av läsåret är distansveckor då kursdeltagarna är på plats i en lokal församling eller kristen organisation. Här får de växa i kristet ledarskap genom att under några timmar varje vecka få prova på, se och lära i någon typ av verksamhet – en form av arbetsplatsförlagt lärande.

 

Under distansveckorna har klassen schemalagda lektioner, både i helklass och i team och i individuella uppgifter. En förmiddag i veckan samlas klassen till online-lektion och för övriga lektioner ges instruktioner som varje team och handledare arbetar utifrån. Veckan består av t.ex. teamsamlingar, individuella samtal, bibeltimmar, reflektioner i muntlig eller skriftlig form, studiearbete utifrån kurslitteraturen eller olika uppgifter. Online-lektionen har varje vecka ett särskilt tema som man sedan arbetar vidare med i olika veckouppgifter.

Team och handledning

Att varje kursdeltagare är en del av ett team och har en handledare är helt avgörande för kursen. Det är genom att processa och reflektera över allt det som möter kursdeltagaren som lärandet ska ske. Handledaren är ansvarig för att hjälpa kursdeltagaren att reflektera över den undervisning de får och de erfarenheter som görs. Genom att följa kursdeltagaren på nära håll genom utbildningens olika delar kan handledaren ge viktiga perspektiv och vara ett stöd i kursdeltagarens utveckling. Handledningen av kursdeltagaren gäller alla delar av utbildningen: undervisning, kurslitteratur och studieuppgifter, de praktiska uppgifterna i verksamheten samt den personliga tron och lärjungaskapet.

Studieuppgifter och veckouppgifter

Under läsåret arbetar kursdeltagarna individuellt med fyra större studieuppgifter, samt med mindre veckouppgifter som lämnas in varje vecka.

 Kurslitteratur

Kursen innehåller obligatorisk kurslitteratur, som ska processas individuellt och i teamet. Under höstterminen läser hela klassen samma böcker men under vårterminen väljer man olika fördjupningsinriktningar med olika kurslitteratur.

Antagningskriterier

För att du ska antas till kursen ska du:

  • I regel vara 18 år, eller fylla 18 år det år du börjar
  • Uppvisa en personlig motivation och genuint intresse för kursens innehåll så som den beskrivs i kursplanen.
  • Ha en god social förmåga, d.v.s. kunna reflektera över din egen roll i en grupp och kunna se andras behov och ta hänsyn till dem.
  • Ha en villighet att stå någon form av ledarroll gentemot ungdomar.
  • Ha ordnat med en handledare i församling, eller annan samverkande part, som är beredda att ta emot dig och skapa förutsättningar för dina distansveckor under hela läsåret.

Urvalskriterier

När skolan gör sitt urval bland ansökningar följer vi följande kriterier bland dem som uppfyller grundkraven:

  • De som bedöms ha störst motivation för kursen.
  • De som önskar använda utbildningen till tjänst inom församling, föreningsliv eller i uppgift att hjälpa andra människor.
  • De som bedöms ha bäst förutsättningar att fungera väl i någon form av ledarroll gentemot ungdomar.
  • De som har beviljats plats i församlingar eller organisationer som redan är befintliga samverkansparter.

Kontakt

Jakob Andersson

Kursföreståndare

jakob.andersson@glimnet.se