Tobias Rawet, överlevare

Ett människoöde som är så oerhört viktigt att berätta. Tobias Rawet, 82, är en av nu få kvarvarande överlevare från Förintelsens hemskheter.
Måndagen den 23 april föreläste han på Glimåkra folkhögskola.

Tobias Rawet föddes 1936 i polska Lodz där han också blev internerad i ghettot för att sedan bli förd till koncentrationslägret Ravensbrück, nio mil norr om Berlin.

Tobias är 82 år fyllda men genomför ändå föreläsningen stående.

- Jag kan inte sitta ner och göra det. Än idag känner jag det jag berättar om och då är det svårt att vara still, säger han.

Tillsammans med andra överlevare gör han allt för att få berättelserna om förintelsen att fortsätta leva - även efter det att de inte finns mer.

- Det finns ju barn och barnbarn som kan berätta om det. Men att vara nersänkt i ett torrdass som sexåring - hur ska någon annan kunna förmedla den känslan? Så fort vi är borta blir det ju en andrahandshistoria, säger han.

Jag sitter ner med Tobias innan föreläsningen, över en kopp kaffe. I vårt informella samtal frågar jag när han beslutade sig för att till sist berätta sin historia, vilket han också berättar under föreläsningen. Tobias kom till Sverige 1948 och höll nämligen sin och sin familjs historia för sig själv.

- Jag hade lagt locket på i flera decennier, efter kriget var det locket på då mina föräldrar mådde dåligt och jag som 12-åring kunde smälta in i omgivningen. Mina kamrater visste att jag var jude och att jag hade varit i kriget men det var allt.

Men till sist gick det inte längre. En alldeles speciell händelse fick Tobias att öppna upp sig och berätta sin historia och hur det var att överleva ett koncentrationsläger.

- 1992 kom historierevisionisten Robert Faurisson till Sverige inbjuden av det som sedan skulle bli Sverigedemokraterna. Att han på ett så öppet sätt förklarade att det jag varit med om skulle vara påhittat gjorde att jag helt enkelt var tungen att berätta om det jag varit med om.

- Jag har aldrig mött hatet i form av påhopp personligen men jag vet ju att jag finns på hatlistor och är väl medveten om att det kanske pratas bakom min rygg.

Under föreläsningen nämner han hur han fick komma till Sverige och lärde sig "svenska".
- Det visade sig ju att de jämnåriga fotbollskillarna i förorten Stureby inte bara lärde mig svenska - utan en rad svordomar. Så jag gick omkring och sa jävlar hela tiden.

- Och när killarna frågade vad jag hette svarade jag Polen - för jag trodde att det var svaret. Så på bara några timmar bytte jag namn från Tolek till Tobias, det var på Stockholms Central den 25 maj 1948 när min gammelfaster gav mig valet att heta Tobias eller Tommy. Sedan när vi spelade fotboll - ja då blev jag Polen.
Ålder börjar ta ut sin rätt - även om han själv säger att han är pigg och på hugget.
- Nu efter min åttioårsdag har jag dragit ner på föreläsandet så min förhoppning är att kunna föreläsa tisdag till torsdag i veckorna och sedan kunna göra mindre föreläsningar i kyrkor och på andra ställen.
Men det är ju måndag idag?
- Haha, ja, det har du helt rätt i men det där med tisdag-torsdag har inte riktigt fallit på plats ännu och jag ville gärna till Glimåkra, här har jag aldrig varit tidigare, säger han.
Skolans infofika på måndagseftermiddagen blev en frågestund efter föreläsningen. Många av frågorna han får på sina föreläsningar är de samma. Men lika viktiga att besvara.
- Jag vill verkligen ta mig tid att svara på de frågor som dyker upp och då är det ofta bra att kunna träffas i mindre grupper, säger Tobias.
Hans slutord i föreläsningen är synnerligen viktiga.
- Se till att stå upp för rättvisa och demokrati. Min föreläsning visar vad som kan hända om antidemokratiska makter får fäste. Alla människor är lika mycket värda, glöm aldrig det. Glöm aldrig det!

Fotnot: Tobias Rawets föreläsning för hela folkhögskolan är en del av de skolgemensamma föreläsningar som hålls 3-4 gånger per år. Föreläsarna väljs ut och anlitas av föreläsningskommittén som består av både elever och personal från folkhögskolan. Genom åren har många både kända och mindre kända föreläsare varit anlitade däribland nobelpristagaren Tomas Tranströmmer som besökte skolan 2007.

 

Modified 2018-04-26 13:20:19