"Att se" sätter fokus på synnedsättning

Den tolfte mars 2019, syntolkningsdagen, var en mycket händelserik dag utifrån mångas synvinkel.
 
Glimåkra folkhögskola hade ”prova på prep” och preparandkursen gjorde på förmiddagen ett intressant o givande studiebesök på Bergkvara Buss, där de fick ställa sina frågor och berätta om sin erfarenheter kring att åka buss när man har en synnedsättning. De testade tillgängligheten i lokalerna och fick gå in i bussarna o bland annat testa hur det talande navigeringssystemet hördes. Bergkvara Buss noterade synpunkterna och hade själva lite funderingar på förbättringar och samarbete med folkhögskolan.
 
Väl nöjda efter detta besök var det sedan dags för punktskrift på eftermiddagen. Preparna fick i uppgift att skriva kort som skulle fästas i de blomsterbuketter, som skådespelarna i ”Att Se”, skulle få. Texten löd ”Hej! tack för en bra föreställning”.
 
17.15 begav sig 34 deltagare o personal till Växjö, regionteatern, för att få se föreställningen med folkhögskolans deltagare Abdullah Aamar som en av de tre skådespelarna. Han började en gång som kursdeltagare på Preparandkursen för unga med synnedsättning. Abdullah valdes för övrigt i helgen till ordförande för intresseföreningen Unga med Synnedsättning.
 
Han har själv en synnedsättning, RP och i föreställningen "Att se" spelar han rollen som sig själv i en fantastisk föreställning som verkligen innehöll ALLT! En känslosam föreställning med alltifrån humor, sorg, till sport och dans.
 
Här har regissör och skådespelare verkligen fångat upp hur det kan vara att ha en synnedsättning. Tre fantastiska karaktärer spelar sig själva och det var en fantastisk känsla och mycket kärlek att Glimåkra folkhögskola tog plats i teatern och verkligen fick uppleva och ”Att Se”.
 
Foto: Martin Sjörén
Modified 2019-03-13 21:56:55
Author
Karin Landin Sandberg