Webbprogrammering - distans

Webbprogrammering är en allmän kurs på Glimåkra folkhögskola för dig som vill lära dig programmering. Du får lära dig programspråken HTML, CSS och JavaScript. I flera projekt under året får du prova på olika tekniker. Det kan vara att skriva kod på ett sätt som bygger på att förstå kod, arbeta med bilder och responsiv webbdesign, skapa grafiska element och animeringar samt prova på att göra egna spel. Under senare delen av kursen får du arbeta med objektorienterad programmering, och en introduktion i hur serverbaserade applikationer baserad på databas, PHP och Node.js kan kodas.

 

Om kursen

Kursen är ettårig, och ges på distans med en studietakt på 50%. Utöver delkurser i programmering läser du också digitalt skapande. Under vårterminen kommer du få möjlighet att arbeta med ett eget större programmeringsprojekt.

Kursen är tänkt att ge dig breda grundläggande kunskaper i programmering. Det ger dig i sin tur goda möjligheter att studera vidare på yrkeshögskola eller att läsa programmering på högskola. 

Kursens upplägg bygger på

  • att du tar del av föreläsningar via webben (inspelade och direktsända)
  • att du fortlöpande redovisar uppgifter som ges i de olika delkurserna
  • att du visar dina kunskaper vid examinationstillfällen (online) – som kan vara av muntlig karaktär, inlämningsuppgifter och programmeringsprojekt

Det finns också möjlighet att läsa Matematik 1 och 2 på distans. Du kan läsa mer om den möjligheten här. Observera att du söker till matematikkurserna i en separat ansökan.

Distansstudier

Kursen har inte ett fast schema och kräver därför inte att du är närvarande vid exakta tider, förutom vid examinationstillfällen. Du planerar mycket av dina studier på egen hand och förväntas att redovisa uppgifter enligt tidsplaner som kommer gälla för olika delmoment.

På fasta positioner (varje vecka) finns det handledningstillfällen då du kan logga in och ställa dina frågor och få hjälp av lärare och andra kursdeltagare. 

Den absoluta merparten av kursen är på svenska, men några delar kommer att vara på engelska. Vi ser därför helst att du är färdig med engelska 5, för att det ska vara lättare att följa med. Anledningen till att en del undervisning är på engelska är för att det ofta är det språk man möts av som programmerare idag, både i kommunikation med andra och i skrift.

För att kunna följa med i kursen behöver du ha egen dator med webbkamera och mikrofon, samt tillgång till internet med en bandbredd som klarar videokommunikation. 

Programvara som vi kommer att använda i kommunikationen under din studietid kommer du få tillgång till genom skolan. Under kursen använder vi flera olika programvaror, men i första hand är det Visual Studio Code (med öppen källkod för Windows, Linux och Mac OS X). 

Examination av delkurser sker online vid speciella tillfällen. Vid examinationstillfällen måste du koppla upp dig via skolans lärplattform, baserad på Office365, för att kunna delta i ett videosamtal.

Möjlighet att ta behörigheter

Kursen ger möjlighet att ta behörigheter i Programmering 1 & 2, Webbutveckling 1 samt Digitalt skapande 1. Till dessa kurser kommer du behöva köpa kurslitteratur. Kursen ger inte studieomdöme. 

Det går att läsa kursen i kombination med studier på Allmän kurs (observera att de studierna inte är på distans). Det går även att läsa Webbprogrammering som ett år före eller efter studier på Allmän kurs för att kunna läsa hela gymnasieutbildningen på Glimåkra folkhögskola. Kombinerar du det med Allmän kurs finns möjlighet till studieomdöme.

Ansökan

Ansökan skickas in senast den 15 april. Även senare inkomna ansökningar behandlas, och du kan komma att antas i mån av plats. Läs mer om att ansöka till våra kurser. Du kan också söka direkt till kursen via den här länken

Antagning

För att bli antagen till kursen krävs inte några förkunskaper i programmering, men du bör vara van vid att hantera en dator.

Kursföreståndare

För mer information och frågor kring kursen kontakta
Anders Sjunnesson
E-post: anders.sjunnesson@glimnet.se
Tel: 044 44831


Du kan också kontakta skolan:
E-post: info@glimnet.se
Tel: 044 44800

 

”Programmering är roligt :)

Kod är lite som poesi ^^

Att kunna ett programspråk är meriterande!”

- Vi ser fram mot din ansökan!

Modified 2021-11-23 14:16:10