Daniel Mendoza om att vara snäll

Daniel Mendozas liv är värd en helt egen historia och hans uppväxtår är kantade av tragedier som till stor del format den han är idag och hans arbete med att göra världen till en bättre plats och få medmänniskorna att må bättre.
- Det här är ju min sanning och min berättelse. Ni har er historia och går i era skor. Men kan jag inspirera på vägen så är jag glad.
Daniel Mendoza kommer från Uruguay, han föddes där 1972, men kom via Paraguay och Brasilien till Sverige 1981. Men förhållandet till föräldrarna, framför allt fadern, var våldsamt och destruktivt.
- Som sjuttonåring hade jag mitt första "riktiga" samtal med min far. Han berättade att han tänkte ta sitt liv - vilket han också gjorde några dagar senare.
Daniel hoppade av gymnasiet men närde alltid drömmen om att gå Handels som "då" var en av skolorna i Sverige som krävde toppbetyg för antagning.
- De på Handels hade tagit körkort, det hade jag också, alltså kunde väl jag också komma in på Handels.
På vägen blev det dock en stor omväg via en dom för grov misshandel av personer i omgivningen. Daniel tog lagen i egna händer och de två killarna som misshandlat Daniels mamma och hennes man hamnade på intensivvårdsavdelningen efter ett blodigt och synnerligen våldsamt möte.
Ur allt det negativa kom ändå en ljusare tid där han hade en framtid.
- Vad gör det negativa med oss? Jag ställde mig frågan efter många års pendlande mellan Västerås och Stockholm där människor satt och var negativa mot altt och alla.
Daniel ville skapa något positivt även om han som han säger själv inte kan skriva.
- Jag kan inte skriva, men skriver ändå. Men jag skriver inte för er eller någon annan. Jag skriver för mig själv, säger han.
2010 lämnade han finansbranschen och tidningen Good News Magazine föddes. 
- Vi nådde ganska snabbt 200000 läsare i det tryckta magasinet vilket faktiskt visar att vi behöver mer positivitet i våra liv.

Sedan i januari i år är GNM "lite större" enligt beskrivningen på egna hemsidan. Det är "en svensk community där alla kan via hemsidan, podcasten Kärlekens Omtanke, Daniels föreläsningar, nyhetsbrev osv varje dag ta del av positiva nyheter och inspirerande artiklar från olika delar av världen."

Med sitt personliga sätt och fria föreläsningsformat fick vi på Glimåkra folkhögskola verkligen inspiriation till att göra något bra - och som Daniel Björk från föreläsningskommittén uttryckte det i introduktionen.
- Vi märker att vårens ljus är på väg - samtidigt som Daniel Mendoza bringar ännu mer ljus i tillvaron.
Det är väl värt att ta med sig Mendozas budskap:
- Det finns så mycket gott vi kan göra. Sluta vara pessimister och sluta att sätta hinder för er själva.
Tack, Daniel för besöket och tack för din inspiration till att vi ska vara snälla mot varandra - helt enkelt. Och visst är det bra att besöket sker i början av vänliga veckan.

 

 

 

 

Modified 2019-02-12 08:44:37
Author
Mikael Persson, mikael.persson@glimnet.se