Kreativ webbprogrammering med brädspel som inspiration!

Välkommen till vår ettåriga kurs Wesp – Webbprogrammering och spelidé, en kreativ resa där du får utforska den spännande världen av webbutveckling och brädspel. Oavsett om du är en nybörjare eller har lite erfarenhet av programmering, är detta en bra möjlighet att fördjupa dig i programmering, skapa din egna webbsida och utforska fantasifulla spelidéer.

Sök utbildningen

Läsårstid

Start: 19 aug 2024
Slut: 5 juni 2025

Förkunskaper

Du behöver vara godkänd i Svenska 1 och Engelska 5. Inga förkunskaper i programmering behövs.

Beskrivning

“Kursen kan användas som en grundkurs inför vår yrkesutbildning Webbutvecklare, men den kan också läsas enbart för att man vill testa lite programmering, ha ett gött år, testa massor av brädspel och utforska spelkoncept.”

Fokus på kursen ligger i att lära sig programmera och designa för webben. Kursen innehåller också brädspelslektioner där du får testa olika sorters spelmekanismer. Programmeringen, designen och brädspelen vävs också ihop i egna spelidéer som kan vara både analoga och digitala.

Under kursens gång kommer du att:

 • Behärska HTML och CSS: Lär dig skapa snygga, interaktiva webbsidor från grunden och ge ditt kreativa uttryck ett visuellt liv.
 • Träna design och användargränssnitt: Lär dig att använda din kreativitet och designa både för webben och för analoga produkter, på ett användarvänligt sätt.
 • Utforska spelutveckling: Dyk in i spelutvecklingsvärlden med fokus på HTML5 Canvas, där du skapar underhållande små digitala spel 2D-spel. Testa att skapa multiplayerspel!
 • Skapa egna brädspel: Utforska konsten att designa brädspel och ta dina egna spelidéer från koncept till verklighet.
 • Samarbete och pitch: Få möjlighet att arbeta i grupper, samarbeta med likasinnade och pitcha dina skapelser för klassen vid kursens slut.

Oavsett om du drömmer om att utveckla din egen webbsida, att på sikt bli webbutvecklare, skapa underhållande digitala spel, eller designa ditt eget brädspel, kommer Wesp – Webbprogrammering och Spelidé att ge dig de färdigheter och kreativa möjligheter du behöver för att lyckas. Gå ett år på folkhögskola och ge din kreativitet utrymme!

Sök utbildningen

Kursen är ettårig, på-plats på Glimåkra folkhögskola. Under din studietid finns möjlighet till internatboende där även måltider ingår. På skolan händer det mycket på kvällar och helger också, bland annat genom frivilliga aktiviteter som personal anordnar och genom en brädspelsförening.

Kursen räknas som gymnasial och ger möjlighet till CSN. Undervisningen är kostnadsfri men du står själv för bärbar dator. Kursen använder sig av gratis programvaror.

Antagningskriterier

För att bli antagen till Wesp – Webbprogrammering och spelidé måste du uppfylla några grundläggande kriterier. Även om det finns plats på kursen, kan du nekas en plats om du inte uppfyller dessa kriterier.

 • Du skall ha godkänt i Svenska 1 och Engelska 5. Undantag kan göras.
 • Du skall ha tillräcklig kunskap i svenska och engelska för att kunna följa kursen. Undervisningen är på svenska, medan litteratur kan vara på engelska.
 • Du skall fylla minst 18 det år som kursen börjar
 • Du skall vara drogfri i minst ett år om du har missbrukat alkohol eller droger
 • Skolan bedömer att du till viss del kan reflektera över din roll i en grupp, samt kunna se andras behov och ta hänsyn till dem
 • Skolan bedömer att du kan tillgodogöra dig undervisning på kursen
 • Du ska ha möjlighet att studera på helfart
 • Din ansökan ska ha inkommit i tid, sista ansökningsdag är 15 april.

För att se om du uppfyller antagningskriterierna används intervju med dig som söker samt referenspersoner samt personligt brev.

Urvalskriterier

Om det är fler sökande till kursen än vad det finns platser gör skolan ett urval bland de sökande som uppfyller ovanstående krav. Skolan gör urvalet utifrån följande kriterier:

 • Din motivation och ditt intresse för att studera.
 • Studerande som väljer boende på skolans internat har företräde.
 1. I samband med din ansökan ser vi gärna att du bifogar:
 • Kopior av betyg från gymnasieskola eller motsvarande (foton räcker).
 • Personbevis
 • Kontaktuppgifter till två referenspersoner (lärare, arbetsgivare, kollega) med namn och telefonnummer.
 • Personligt brev där du presenterar dig själv och varför du vill gå utbildningen.
 1. Kursföreståndare kommer att kontakta dig och dina referenser via telefon och gör en kort intervju. Detta påbörjas i mars och sker sedan därefter fortlöpande.
 2. Om du uppfyller antagningskriterierna och utifrån urvalskriterierna valts ut till att få en plats kommer vi att meddela dig det senast 30 maj. Om du uppfyller antagningskriterierna men inte fått någon plats kommer du att bli meddelad om det och du placeras på en reservlista. Om du inte uppfyller antagningskriterierna och därmed får avslag på din ansökan kommer vi att meddela dig det.
 3. Antagning sker löpande och kursen kan bli full innan sista ansökningsdatum.
 4. Beslut om antagning fattas av kursföreståndare. Om du inte har blivit antagen och tycker att beslutet fattats på fel grund kan du överklaga till rektor Joakim Hector. Här finns mer information om hur du gör om du vill överklaga (läs under sektionen Demokrati och inflytande).

Kontakt

Henry Bergström

Kursföreståndare