Kursen är för dig som under ett oförglömligt år på folkhögskola vill ägna dig åt esport. Vi har främst fokus på League of Legends men kursen har också ett helhetskoncept som gör att du växer som människa, inte bara som spelare. Du tar med dig erfarenheter, redskap och minnen för livet!
LoL turnering 26-27 mars 2024
Deltagarna ordnar en LoL turnering 26-27 mars, välkommen att anmäla dig!
Läsårstid
Start: 19 aug 2024
Slut: 5 juni 2025
Förkunskaper
För att söka denna kursen krävs inga förkunskaper
Inspelning från vårt öppna hus tisdag 13 februari finns tillgänglig! Här
Beskrivning
På esportslektionerna kommer du att få tid att förbättra dig som spelare både individuellt och i ett lagsammanhang genom coachning. Under kursen kommer vi att gå igenom och testa olika strategier, taktiker och andra spelmoment i League of Legends. Deltagare på kursen får även vara med och skapa, hålla och delta i egna turneringar. Vi ger dig kunskap om hur vi människor fungerar i grupp, och hur ett lag kan förbättras genom förståelse, kommunikation och gemensamma mål. Kursen är för dig som har spelat League of Legends – gärna ett år eller mer – och vill dela ditt intresse med andra!
”"Jag lever mitt bästa liv på Glimåkra internat med goa vänner och på en kanon utbildning! Där jag får vara delaktig i vad vi gör och jag känner att jag lär mig mycket. Är det någon som gillar att umgås med andra och som dessutom gillar e-sport eller spel är denna kursen perfekt. Man kommer väldigt nära varandra som grupp i de andra ämnena man har."
Kursen tillämpar ett “helhetskoncept”: på schemat har vi olika ämnen som kompletterar varandra och bidrar till att kursen blir komplett och givande på olika nivåer. Kärnan består av esport och brädspel men vi satsar även på “må-bra” ämnen: hälsa, livsåskådning, inre fokus och team-building. Syftet med ”må bra” ämnen är att du ska må bra både fysiskt och psykiskt.
Varje vecka finns Hälsa på schemat. Där rör vi oss utifrån dina förutsättningar. Oftast finns det olika alternativ. Här går vi igenom allt från ergonomi till kost och hälsovanor. Dessutom har du tillgång till gym/idrottshall på kvällstid.
Livsåskådning finns som ämne varannan vecka. Här ges tillfälle att förutsättningslöst fundera över livets frågor och svar. En möjlighet att utifrån olika utgångspunkter mötas i samtal om stort och smått.
Du har också två lektioner som heter Inre fokus och Team-building. Du provar på mindfulness, avslappning, positiv visualisering och övar på att uttrycka dina känslor och behov samt lyssna på andras. Du jobbar med hur du fungerar i en grupp tillsammans med andra. Du tränar alltså på kommunikation och konflikthantering i syfte att skapa team-building, tillit, samt en trevlig stämning vilket är viktigt inom esport.
Digital paus får vi också när vi tillsammans besöker brädspelens förtrollade värld. Vi utforskar olika genrer och når därigenom insikt i hur spel är uppbyggda. Möjlighet ges, för den som vill, att pröva på att designa egna prototyper och utveckla egna spelidéer. Fokus ligger på spelglädje, gemenskap och att ha det roligt tillsammans. Tillfälle finns även att delta i skolans spelförening, olika konvent och/eller att själv vara med och skapa brädspelsevent.
Antagningskriterier
För att bli antagen till Esport och spelidé måste du uppfylla några grundläggande kriterier.
- Du ska fylla minst 18 år det år som kursen börjar.
- Du ska ha skickat in ansökan i tid, senast 15 april, därefter behandlas ansökan i mån av plats.
- Du ska ha varit drogfri i minst 1 år om du har missbrukat alkohol eller andra droger.
- Du ska ha tillräckliga kunskaper i svenska och engelska för att kunna följa linjen, motsvarande engelska och svenska grund.
- Du ska ha spelat League of Legends aktivt en eller flera säsonger. Kursen är i första hand för dig som spelar på en nivå motsvarande silver eller guld. Du som spelar på en lägre eller högre nivå är också välkommen att söka.
- Du ska ha möjlighet att studera på helfart.
Skolans övergripande kriterium är att du ska kunna tillgodogöra dig undervisningen på linjen. Du kan nekas en plats på kursen om du inte uppfyller kriterierna ovan.
Urvalskriterier
Om det är fler sökande till linjen än vad det finns platser gör skolan ett urval som baseras på:
- Din ansökan och ditt personliga brev, vår telefonintervju, och våra referenssamtal. Har du varit på studiebesök eller haft annan typ av kontakt med skolan kan det också ligga till grund i vårt urval av deltagare
- Din motivation och ditt intresse för att studera, där vi bland annat tittar på ditt engagemang och din nivå i League of Legends, och ditt intresse för att utveckla egna spelidéer
I vårt urval ser vi på helheten, både din och andras spelnivå för att få till homogena lag. Du kan därför först komma att få en reservplats för att senare få en plats på linjen.
- Du fyller i ansökan som finns här.
- Du bifogar:
- Personbevis
- Kontaktuppgifter till två referenspersoner (helst lärare, arbetsgivare eller kollega) med namn och telefonnummer
- Personligt brev. I det personliga brevet berättar du ärligt om dig själv, vilka behov du har som vi behöver ta hänsyn till men framförallt om din motivation att läsa på linjen Esport och spelidé
- En lärare på skolan kommer att kontakta dig och dina referenser via telefon och gör en kort intervju. Detta påbörjas i april månad och pågår sedan fortlöpande
- Om du uppfyller antagningskriterierna (se ovan) och utifrån urvalskriterierna valts ut till att få en plats kommer vi att meddela dig det under april månad.
Om du uppfyller antagningskriterierna men inte har fått någon plats kommer du att bli meddelad om detta och bli placerad på en reservlista.
Om du inte uppfyller antagningskriterierna och därmed får avslag på din ansökan kommer vi att meddela dig det. - Antagning sker löpande (med start i april) och kursen kan bli full innan sista ansökningsdatum.
- Beslut om antagning fattas av kursföreståndare.
- Om du inte har blivit antagen och tycker att beslutet fattats på fel grund kan du överklaga det till rektor, Joakim Hector. Här finns mer information om hur du gör om du vill överklaga.
- När du mottagit ditt antagningsbesked kommer du att bli uppmanad att bekräfta ditt intresse av kursen genom att sätta in en depositionsavgift på 300 kr till skolan inom 10 dagar. Dessa pengar är ett förskott på din internat- eller externatavgift. Först när du betalat in pengarna är du registrerad på kursen. Om du väljer att hoppa av kursen efter detta betalas pengarna inte tillbaka.
Jag är i Plat 2 i League of Legends, kan jag fortfarande söka till kursen?
Du kan givetvis söka till kursen – gör det. Under de fem åren som kursen har erbjudits har vi haft spelare på nivå från unranked till Master. Alla kan få möjligheten att utvecklas som spelare, det viktigaste är ett intresse för kursen.
Jag brukar spelar på EUW – är det den region som ni använder?
Det gör vi eftersom de flesta som söker till kursen brukar göra som du. Blir du antagen till kursen behöver du ha ett konto på EUW. Gärna när kursen startar!
LoL – men andra spel då?
Under året kan man få möjlighet att testa andra spel, men vi har ett primärt fokus på League of Legends på kursen.
Ska jag ta med egen dator, headset, tangentbord, mus?
Vi ser gärna att du tar med dig och använder eget headset, tangentbord och mus i kurslokalen. I lokalen där kursen har sina lektioner finns gamingdatorer. Du kan också använda egen dator i lokalen.
Om du bor på skolans internat så finns det möjlighet att ta med egen dator som du har på ditt rum. För boende på internatet finns det tillgång till trådlöst internet och med nätvärkskabel om du bor i en villa.
Kommer jag att spela i turneringar?
Ja, en viktig del på kursen är att spela i olika turneringar och prova på att spela tävlingsinriktat. Numera är ett kursmoment att vara med att hålla och skapa i en egen turnering också.