Text blir teater

Modified 2017-04-06 14:48:59 history  

Skrivarlinjen är i full gång med sitt årliga teaterprojekt. Gruppen jobbar med skådespeleri, regi, scenografi, ljus och ljud. Utifrån texten skapas berättelsens universum på scenen med smarta lösningar och smidiga övergångar, allt från detaljer till helheter. Pjäsen, en agenthistoria som behandlar tillit och svek, är skriven av en av deltagarna på linjen.

Teaterns natur är att konstverket först blir till när texten möter en publik och finns därefter endast kvar i publikens och skådespelarnas minnen. Här och nu, i detta rum blir teaterhändelsen till och denna försvinnande stund är lite unik i dagens samhälle, där det mesta kan ses om och om igen eller delas på nytt. Det som uppstår på scenen är som om det hände för första och enda gången. Teatern kräver aktiva parter både på scen och i salong för att mötet ska bli av. Deltagarna följer processen från tanke till text iscensatt inför en publik.

- ”Det är så sjukt häftigt att se något som för en lång tid bara fanns i mitt huvud, äntligen ta plats på en riktig scen i form av kulisser och se karaktärer växa fram ur mina klasskompisars gestaltande.”

  Röster om Skrivarlinjen:

   

  ”Ett av de åren som betytt allra mest för mig.  Jag fick skriva, övervann min scenskräck och fick vänner för livet..”

                          -Magda

   

  ”Mitt år på Skrivarlinjen gav mig en nyfunnen glädje i skrivandet, möten med lärare och andra som gjorde djupa avtryck. Deras tankar om livet och skrivandet, en gåva. Ovärderlig textrespons, vänner för livet, en ödmjukhet inför storheten i språket och orden. Tid att läka. Mitt bästa år”

                           -Bodil

   

  "Skrivarlinjen lät mig upptäcka och utveckla nya sätt att skriva. Spela teater och filma tillsammans med gruppen. Grädden på det, bästa pedagogerna en kan ha!"

                           - Sofia

   

  "Ligger din passion i att skriva prosa, poesi, dramatik eller journalistik? Kanske är någon av dessa, eller allihop, outforskade områden. Oavsett vad, får du hjälp att testa dig fram och bolla idéer med inspirerande och nyfikna lärare. När jag sökte till Glimåkras skrivarlinje var det dramaskrivandet och skådespelarövningarna som lockade mest. Jag hittade rätt och upptäckte på vägen att jag hade talang för att stå på scenen och det gav mig modet att söka vidare till en teaterlinje."

                             - Anton