Seniorakademin på studiebesök

Modified 2017-11-24 08:16:52 history  

Den 14 november var Seniorakademin vid Glimåkra folkhögskola på studiebesök Lyckeby stärkelsefabrik i Nöbbelöv.

Vårt besök inleddes med en fika kombinerat med en beskrivning av koncernen Lyckeby Starch.

Vi koncentrerade oss på stärkelsetillverkningen i fabriken i Nöbbelöv. Stärkelsen som produceras här av potatisen som levereras av bönder i sydöstra Sverige används både inom livsmedelsindustrin och pappersindustrin.

Att potatismjöl används vid matlagning, exempelvis att reda av med och inom livsmedelsindustrin för att få en bra konsistens på olika produkter vet nog de flesta. Men att stärkelse är en mycket viktig del i produktionen av papper är kanske inte lika välkänt. Det är då kontorspapper, papper för tryck och likande inte mjukt papper.

Efter informationen i styrelserummet så var det dags för rundvandring i fabriken. Vi fick alla en elegant skyddsklädsel i form av vita rockar och mössor, delvis tillverkade av stärkelse. Rundvandringen började där potatisen levererades och tippades för att via transportband ledas in i fabriken och processen. Potatismassan, potatisrevet, går in i så kallade centrisiler. Här separeras stärkelsen och vätskan, från fiberfraktionen. Fiberfraktionen förädlas vidare i fiberfabriken. Stärkelse och fruktsaft separeras i två steg. Först koncentreras stärkelsen. Därefter sugs den sista fruktsaften bort
Fruktsaften förädlas till pulpa, som används som djurfoder. Stärkelsen tvättas nu med rent vatten i olika steg till önskad renhet. Den rena stärkelsen avvattnas med hjälp av ett vakumfilter till cirka 40 % fukthalt. Stärkelsen går sedan in i en varmluftstork och torkas till en jämviktstorrhalt på cirka 80 %. Stärkelsen lagras sedan i stora silos och bearbetas och processas sedan under året beroende på vilken användning den skall ha.

Efter att i fabriksvandringen ha följt hela processen i stärkelsetillverkningen bjöds vi på lunch. Därefter avslutades besöket med att vi fick en visning av laboratorierna. Sedan var det dags att lämna tillbaka besöksbrickorna och ”logga ut” från fabriken och med oss fick vi även lite prover på konsumentprodukter av stärkelse.

Ett mycket intressant och trevligt studiebesök som vi varmt tackar Lyckeby för och nu vet vi betydligt mer om vad som pågår vid fabriken i Nöbbelöv samt vad stärkelse kan användas till.

Sune Zander, Seniorakademin

Öppna Galleri ( bilder)